Erik Magnusson (medregent till Magnus Eriksson)

Folkungaätten
Regeringstid: 1356-1359
Levnadstid: 1339-1359


Kung Eriks bild på det kungliga sigillet*

Erik Magnusson, kung av Sverige och herre över Skåne 1344-1359. Född 1339, död 1359 (pesten). Son till kung Magnus Eriksson och sonson till hertig Erik Magnusson. Han valdes till kung 1344, endast fem år gammal, men blev medregent först 1356 efter ett uppror mot Magnus Eriksson. Gift med Beatrix av Bayern.

Erik Magnusson titulerade sig: "Wij Eriker medh Gudz nådhom Swia och Götha konunger, och herra öfuir Skånes landh".
______________________________________________________________________________________

*Sigill, insegel, användes tidigare för att bekräfta dokument, på samma sätt som numera görs med en underskrift. Med sigill kan avses både sigillstamp eller en signetring, och ett avtryck av dem i lack, vax eller liknande material. På sigillstampen eller signetringen finns en ingraverad symbol, unik för den som skriver under. Sigill fanns för enskilda personer, för städer, härad, domstolar och stater.

I Sverige har sigill förlorat sin betydelse under 1900-talet medan de i många andra länder fortfarande används för att bekräfta viktiga dokument som lagar och domar. Ursprungligen var sigillet det viktigaste instrumentet för att ge dokument juridisk giltighet, eftersom mycket få utanför kyrkan var skrivkunniga. Stockholms privilegiebrev från 1436 har 54 bevarade sigill och finns i Stockholms stadsarkiv.

Läran om sigill kallas sfragistik och räknas som en historisk hjälpvetenskap.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0