Håkan Röde
Stenkilsätten
Regeringstid: 1070-1079
Levnadstid: d. tidigast 1079, senast 1100
Håkan Röde, född omkring 1040, enligt traditionen svensk kung ca. 1070-1079. Håkan Röde fick makten efter att Halsten vägrat blota sig för svearna omkring år 1070 (eventuellt dog Halsten detta år och det var det Inge d.ä. som vägrade blota sig). Det är möjligt att det även fanns en annan sveakung, Anund Gårdske, under första halvan av 1070-talet.
Det är troligt att Sverige under denna tid var delat mellan de asatroende svearna, de kristna svearna och de kristna västgötarna, och att Håkan Röde då endast var kung över de kristnade svearna och Anund Gårdske över de asatroende svearna.
I Västergötland skulle då Inge d.ä. eller möjligtvis Halsten varit kung. Det finns också historiker som menar på att Håkan Röde var en kompromisskandidat till tronen efter Halstens förmodade frånfälle 1070, och därmed var de kristna svearnas och västgötarnas kandidat, medan de asatroende svearna förordade Anund Gårdske. Halstens bror, Inge d.ä., hade förmodligen bara stöd av de allra mest hårdföra kristna i Västergötland. Osäkerheten kring detta ger bilden av att Sverige som sammanhållen stat ännu inte existerade.
Vi vet inte mycket om Håkan Rödes familj mer än att han, antagligen, var oäkta son till Stenkil, och därmed halvbror till Halsten och Inge d.ä.. Hävderna berättar att han vid tinget i Uppsala tog "unge Olofs mor" till hustru, dvs. Erik Hedningens änka.
En av de få källor som finns är den skadade runstenen Håkanstenen vid Hovgården på Adelsö i Mälaren. Stenen restes över kung Håkan Rödes son Erik av bryten över Roden Tolir, och hans hustru Gylla. På stenen finns ett kvinnonamn, Gyla, som möjligtvis var Eriks mor, och i så fall Håkan Rödes maka. Texten på runstenen avslutas med konstarenadet att Konungen och hans hustru läto rista efter Erik. Håkon bjöd rista. Detta är första gången som ordet konung är dokumenterat i Sverige.
Barn:
Erik, möjligen kung Erik Årsäll (se under Blot-Sven)
eventuellt en dotter (Cecilia?) som kan ha varit mor till kung Erik den helige