Inge den yngre

Stenkilsätten
Regeringstid: 1110-1125
Levnadstid: d. senast 1125
Inge den yngre
var svensk kung från ca 1110 till början av 1120-talet, son till Halsten, bror till Filip (Fillipus), brorson till Inge den äldre. Inge den yngre tillhörde Stenkilsätten. Från ca 1110 till 1118 samregerade Inge den yngre och brodern Filip (Fillipus).


Inge den yngre kan möjligen ha varit gift med Sankta Ragnhild av Södertälje, men den uppgiften finns även om hans farbror Inge den äldre. Det är dock mera säkert att Inge den yngre var gift med Ulvhild Håkansdotter, som var dotter till den norske stormannen Håkon Finnsson (Thjottaätten). Denna Ulvhild var efter Inge den yngres död först gift med den danske kungen Nils Svensen och sedan med den svenske kungen Sverker den äldre.


Mycket lite är känt om Inge den yngres regeringstid. Möjligen förlorade Sverige Jämtland till Norge 1111 och i samband med Inge den yngres död i början av 1120-talet blev situationen i riket kaotisk, vilket utnyttjades av kungarna i Norge och Danmark. I samband med detta drog norske Sigurd Jorsalafar ut på ett korståg i Kalmartrakten, den så kallade Kalmare ledung. 1500 kreatur och andra dyrbarheter lär norrmännen ha fått med sig. Dessutom omvändes en del hedniska smålänningar.


Inge den yngre förmodas ha varit illa omtyckt, till skillnad från sin bror Filip (Fillipus). Därför skall västgötarna ha valt både Ragnvald Knaphövde och Magnus den Starke till kung medan Inge den yngre. ännu var i livet. Dock beskrivs båda bröderna i positiva ordalag i Västgötalagens kungalängd. Inge den yngre skall ha blivit förgjord med ond dryck i Östergötland, möjligen i Vreta. I den grav i Vreta kloster där Inge den yngre och Filip (Fillipus) tros ligga, finns skeletten av två mycket långväxta personer, närmare bestämt 1,98 och 2,02 meter långa. Om detta är korrekt, stämmer det väl överens med uppgiften om att personer ur Stenkilsätten var långväxta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0