Kol Sverkersson & Burislev Sverkersson

Sverkerska ätten
Regeringstid: 1167-1173
Levnadstid: d. senast 1169Kol Sverkersson
var "oäkta" son till Sverker d.ä., och halvbror till bl a Karl Sverkersson och Burislev Sverkersson. Kol gjorde tillsammans med Burislev anspråk på den svenska kronan mellan 1167 och 1172 efter att Knut Eriksson hade dödat den äldsta brodern Karl. Han omnämns i Västgötalagen som Kol Konung och också i ett senare brev från påven där det klagas på att "den slemme Eriks son" försöker lansera fadern som helgon.

Burislev Sverkersson

Sverkerska ätten
Regeringstid: 1167-1173
Levnadstid: d. senast 1173

Burislev Sverkersson, yngre halvbror till Karl Sverkersson och äldre halvbror till Kol Sverkersson. Tillsammans med Kol utmanade han Knut Eriksson om kungamakten i Sverige, och dessa samregerade ca 1167-1173.

Mycket lite är känt om honom och hans broder förutom att de var söner till kung Sverker d.ä. och drottning Rikissa. Burislev fick sitt namn efter sin morfar, den polske hertigen och kungen Boleslav, ett vanligt namn i Polen. Han omnämns i Västgötalagen som Burisleph Konung tillsammans med halvbrodern, men försvinner ur historien 1172.

Burislev kallade sig kung men behärskade förmodligen bara Östergötland. Tillsammans med brodern var han Knut Erikssons ärkefiende.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0